Rabu, 8 Jun 2011

Kari Kepala ikan

lama tak menjengah blog. thanks pada yang sudi singgah blog patik yang tak seberapa. sekejap ada sekejap tak der macam biskut chipsmore la plak. anyway for today's entry just nak kongsi resepi kari kepala ikan jer...memang sedap terangkat...resepi ubah suai dari my sister..
Bahan-bahannya:
Kepala ikan (apa-apa jenis ikan) biasanyer ikan merah la.
bawang merah 5 ulas dikisar
bawang putih 3 ulas-dikisar
kari ikan adabi sepeket kecil
cili kisar 2/3 sudu
2 cwn air
asam jawa
bendi/terung (jumlah ikut suka)
Santan dari sebiji kelapa
sesudu kecil serbuk jintan putih
lada besar 2 biji dan daun kari (setangkai)
garam/gula secukupnya
kalau ada budu letak sesudu
Cara-caranya:
bawang yang dikisar + kari +cili kisar dicampur dan ditumis sehingga pecah minyak
then masukkan air lepas dah menggelegak dan nampak macam minyak dah keluar masukkan pula santan...kalau tak nak lemak sangat kurangkan santan.
then masukkan serbuk jintan dan  asam jawa. bila dah menggelegak balik baru masukkan kepala ikan.
dah nampak macam dah masak ikan ..baru masukkan garam +gula + aksesori hiasan tadi. kalu nak rasa lebih kari masukkan daun kari masa menumis.
sekian...jeng...jeng...jeng inilah ropanya


.
baru ku tahu rupanya kalau masukkan jintan manis/jintan putih dalammasakan kari sure meletups....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan