Jumaat, 17 Jun 2011

Nasi dagang Kelantan

semakin dibaca tesis orang lain....risau la plak macam chapter 2 ku masih tak lengkap....macam mana nak submit next week ni...uhu risau weh...apatah lagi 2nd and 3rd co sv masih belum kutemui....mengubat hati yang resah apa kata kita fikir pasal makan lak....kan best...apa kat buat nasi dagang...of coz la nasi dagang kelantan since i ni kan orang kelate....nasi dangan terengganu pun ok gak...buleh lah i buat tapi mr husband lagi terer kot since dia orang tganu. beras nasi dagang yang ku beli masa balik kampung dulu pun tak terusik lagi....besok nak la buat...hi...hi apa-apa pun jom tengok resepi....

nasi dagang kelantan
Bahan A
beras nasi dagang (1 kilo)
beras pulut 1 cawan....untuk lembutkan nasi dagang kita
bahan B
halia 1/4 inci di rincis
bawang merah di rincis 10 ulas
santan pekat dari satu biji kelapa
garam dan gula secukupnya
sedikit halba...agak-agak je...banyak kan pahit plak

cara-caranya:
rendamkan beras bersama pulut selama 2 jam atau lebih
basuhkan bersih dan toskan
Bahan B dicampurkan semuanya kalau nak masakkan pun boleh...orang tua2 kata boleh buatkan nasi kita tahan lama
panaskan kukusan
kukus beras yang telah ditos sampai masak
angkat dan letakkan dalam besen
gaulkan dengan air panas sambil dikaup2 nasi
setelah selesai kukuskan balik
lepas 10 minit angkat dan letakkan dalam besen asal tadi
ambil bahan B dan tuangkan sedikit demi sedikit kedalam nasi sambil nasi tersebut dikaup-kaup
balik-balikkan nasi tersebut sampai santan merata ke dalamnya

then siap boleh makan dengan gulai ayam atau ikan
inilah rupanya....plus gulai ayam +acar timun



Tiada ulasan:

Catat Ulasan