Ahad, 19 Jun 2011

Ez math.....

Hari sabtu lepas antar Kimi ke program Ez Math. program mudah math yang mana formula-formula yang simple direka untuk memudahkan budak2 mengingatnya....very easy kalau dah tahu formula...tapi walau apapun yang paling penting kena rajin..at least 10 minit setiap hari kena luangkan masa bersama anak-anak buat aktiviti math. apabila mereka rasa senang tu yang buat dia orang seronok belajar math....yang masalahnya konsistensi,,,hopefully lepas ni bolehla konsisten mengajar anak-anak ni.

Jumaat, 17 Jun 2011

Nasi dagang Kelantan

semakin dibaca tesis orang lain....risau la plak macam chapter 2 ku masih tak lengkap....macam mana nak submit next week ni...uhu risau weh...apatah lagi 2nd and 3rd co sv masih belum kutemui....mengubat hati yang resah apa kata kita fikir pasal makan lak....kan best...apa kat buat nasi dagang...of coz la nasi dagang kelantan since i ni kan orang kelate....nasi dangan terengganu pun ok gak...buleh lah i buat tapi mr husband lagi terer kot since dia orang tganu. beras nasi dagang yang ku beli masa balik kampung dulu pun tak terusik lagi....besok nak la buat...hi...hi apa-apa pun jom tengok resepi....

nasi dagang kelantan
Bahan A
beras nasi dagang (1 kilo)
beras pulut 1 cawan....untuk lembutkan nasi dagang kita
bahan B
halia 1/4 inci di rincis
bawang merah di rincis 10 ulas
santan pekat dari satu biji kelapa
garam dan gula secukupnya
sedikit halba...agak-agak je...banyak kan pahit plak

cara-caranya:
rendamkan beras bersama pulut selama 2 jam atau lebih
basuhkan bersih dan toskan
Bahan B dicampurkan semuanya kalau nak masakkan pun boleh...orang tua2 kata boleh buatkan nasi kita tahan lama
panaskan kukusan
kukus beras yang telah ditos sampai masak
angkat dan letakkan dalam besen
gaulkan dengan air panas sambil dikaup2 nasi
setelah selesai kukuskan balik
lepas 10 minit angkat dan letakkan dalam besen asal tadi
ambil bahan B dan tuangkan sedikit demi sedikit kedalam nasi sambil nasi tersebut dikaup-kaup
balik-balikkan nasi tersebut sampai santan merata ke dalamnya

then siap boleh makan dengan gulai ayam atau ikan
inilah rupanya....plus gulai ayam +acar timun



Rabu, 15 Jun 2011

anak-anak

Hari ni dah hari kedua sekolah bermula selepas 2 minggu bercuti....namppaknya mood dua beradik ok  jer...tak der meragam nak bangun pagi...Alhamdulillah senang hati Mama nak menguruskannya. Si Abang balik bagitau yang di dapat no 2...ada sikit kemajuan..dulu dapat no 3. no 1 still pompuan.....memang budak pompuan ni rajin skit...(like me be4..ala2 perasan skit) . yang bestnya si adik pula bagitau...isyad dapat no 1..sapa bagitau aku dengan curiousnya nak tau...isyad tau sendiri la...sebab banyak isyad dapat markah penuh...ha...ha punya confident dia jawab...takpe la no berapa pun yang penting tahap keyakinan dia dah makin bertambah compare dulu-dulu........sebagai ibu aku hanya mampu berdoa semoga apa yang telah kami persiapkan dan berikan kepada anak-anak adalah yang terbaik. Anak-anak adalah amanah yang harus dijaga dengan sebaiknyer..

Ahad, 12 Jun 2011

minda segar

lepas bercuti selama 2 hari kat Pahang...fresh skit rasa kepala...hmmm..boleh lah start writing. bila memikirkan writing yang tak siap lagi mulalah seram sejuk perut...rasa lama dah tertangguh....kalau boleh tak nak pikir pasal writing lagi....
masih lagi dok terbayang2 keseronokan pergi bercuti...macam budak2 la plak. tapi berbaloi dapat resort yang sesuai dengan citarasa....walaupun kecik tapi ok la...bebudak boleh bersuka ria kat kolam renang puas-puas...al maklumlah kolam renang kat depan bilik jer....Lis na ree Beach resort...very reccommended pada sapa-saper yang nak bercuti bersama keluarga kat Cherating. sewa dia around RM120-140 semalam..tu kalu waktu peak eg. cuti sekolah kalau waktu biasa harga around 60-75 jer....(dengar ceriter org). kami sewa yang 2 bilik depan pool dan satu lagi kat belakang. pagi-pagi boleh p tengok matahari terbit kat beach...huh...nyaman sungguh.
untuk satu malam lagi kami tumpang rumah my sister jer...malam tu diorang belanja makan ikan bakar kat tanjung lumpur....hmmmm memmang best...makan ikan bakar + petai. next time akan upload gambar2 tu.

Rabu, 8 Jun 2011

Kari Kepala ikan

lama tak menjengah blog. thanks pada yang sudi singgah blog patik yang tak seberapa. sekejap ada sekejap tak der macam biskut chipsmore la plak. anyway for today's entry just nak kongsi resepi kari kepala ikan jer...memang sedap terangkat...resepi ubah suai dari my sister..
Bahan-bahannya:
Kepala ikan (apa-apa jenis ikan) biasanyer ikan merah la.
bawang merah 5 ulas dikisar
bawang putih 3 ulas-dikisar
kari ikan adabi sepeket kecil
cili kisar 2/3 sudu
2 cwn air
asam jawa
bendi/terung (jumlah ikut suka)
Santan dari sebiji kelapa
sesudu kecil serbuk jintan putih
lada besar 2 biji dan daun kari (setangkai)
garam/gula secukupnya
kalau ada budu letak sesudu
Cara-caranya:
bawang yang dikisar + kari +cili kisar dicampur dan ditumis sehingga pecah minyak
then masukkan air lepas dah menggelegak dan nampak macam minyak dah keluar masukkan pula santan...kalau tak nak lemak sangat kurangkan santan.
then masukkan serbuk jintan dan  asam jawa. bila dah menggelegak balik baru masukkan kepala ikan.
dah nampak macam dah masak ikan ..baru masukkan garam +gula + aksesori hiasan tadi. kalu nak rasa lebih kari masukkan daun kari masa menumis.
sekian...jeng...jeng...jeng inilah ropanya


.
baru ku tahu rupanya kalau masukkan jintan manis/jintan putih dalammasakan kari sure meletups....